Apa calda incalzita cu energia solara

Razele solare transporta o cantitate uriasa de caldura de la Soare la Pamant. Desi omenirea a folosit aceasta energie in diverse moduri din cele mai stravechi timpuri , cercetarile si tehnologia au facut posibila utilizarea ei doar in ultima suta de ani.
Captarea energiei solare se realizeaza prin intermediul panourilor colectoare care inmagazineaza energia razelor solare intr-un mediu, cum ar fi apa sau aerul care apoi este folosit pentru incalzirea spatiilor din cladire.

Captarea energiei solare prin panouri colectoare are drept scop folosirea acestei energii atat pentru incalzirea apei calde menajere cat si pentru incalzirea locuintei. Astfel pentru realizarea acestui obiectiv trebuie folosit un sistem compus obligatoriu din cateva elemente;
  • colectoare solare (plate sau cu tuburi vidate)
  • rezervor de acumulare
  • sistem de control
  • sistem de protectie
Functie de scopul propus (de a produce numai apa calda si/sau aport la incalzire) se alege si tipul de rezervor de acumulare. Sistemul poate functiona si pe timpul iernii.
Romania dispune de un potential important de energie solara datorita amplasamentului geografic si conditiilor climatice favorabile.
Zonele cu flux energetic solar important (1450 – 1600 kWh/m2 pe an), sunt: Dobrogea, Delta Dunarii si Litoralul Marii Negre.
Zonele ce dispun de fluxuri energetice solare medii anuale cuprinse intre 1350 - 1450 kWh/m2 pe an sunt: Campia Romana, Campia de Vest, Banat si o parte din podisurile Transilvaniei si Moldovei.

No comments:

Post a Comment